ESC Programı (Eski Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı)
Hakkındaki Her Şey Bu Yazıda!
Merhaba Genç!
Merhaba ESC (ADP) ya da Eski ismiyle EVS (AGH) Gönüllü Adayı!
Bu yazıyı baştan sona okursan, bil ki başka bir bilgiye ihtiyacın olmayacak.
Bu sebeple hemen çayını ya da kahveni al ve okumaya başla!
Ama dersen ki ben okumaya çok üşeniyorum, seni şöyle alalım: bu yazıdaki her şeyi video olarak da anlattık!
Okumaya Başla!
Öncelikle Gençlik Çalışmaları Derneği’ne ulaştığınız için teşekkür ederiz! Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız! Bu işe yeni girişen birisi olduğunu düşünerek bilmen gereken temel şeylerle başlıyoruz:
Kimler Katılabilir:
18-30 yaş arasında, ülkemizde ikamet eden her genç bu programa başvuru yapabilir.
Öğrenci, mezun, dil bilme vb. gibi zorunluluklar yoktur! Program herkese açıktır!
Temel Kavramlar:
Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH): Programın eski Türkçe adı
European Voluntary Service (EVS): Programın eski İngilizce adı
Avrupa Dayanışma Programı (ADP): Programın yeni Türkçe adı
European Solidarity Corps (ESC): Programın yeni İngilizce adı
Kısacası bu isimlerin ya da kısaltmaların hepsi aynı programdan bahsediyor.
Kuruluş Türleri ve Diğer Aktörler:
Destekleyen Kuruluş (Supporting Organisation): Ya da eski adı ile Gönderen Kuruluş (Sending Organisation) seni Türkiye’den yurt dışına gönderecek olan kuruluş. Bu yazıyı okuyorsan, hali hazırda destekleyen kuruluşunu buldun demektir. Gençlik Çalışmaları Derneği eğer ki bir proje bulursan, seni yurt dışına gönderebilir! Bunun için aşağıdaki başvuru aşamalarını dikkatlice oku!
Ev Sahibi Kuruluş (Receiving Organisation): Ya da eski adı ile Ev Sahibi Kuruluş (Hosting Organisation). Bu kuruluş yurt dışında gönüllülük yapmak için başvuru yapacağın dernek, vakıf, belediye, üniversite vb. kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olacak. Kısacası yurt dışında gönüllülük yaptığın, sana ev sahipliği yapacak olan kuruluş oluyor.
Lider Kuruluş (Lead Organisation): Ya da eski adı ile Koordinatör Kuruluş (Coordinating Organisation). Bu kuruluş da yurt dışında bulduğun projenin hibesini/bütçesini yönetecek olan kuruluştur. Çoğu durumda ev sahibi kuruluş aynı zamanda lider kuruluş olarak görev yapar. Ayrıca üçüncü bir kuruluşa ihtiyaç olmaz.
Gönüllü (Volunteer): 18-30 yaş arasında, daha önce bir ESC projesinde yer almamış, Türkiye’de ikamet eden genç. Bu kişi sensin 🙂 Eğer ki şartlar sana uygunsa, başvuru yapabilirsin.
Mentör (Mentor): Eğer ki bir proje ile yurt dışına gidersen, orda sana yardımcı olacak gönüllü rehber. Bu kişiyi sen bulmuyorsun, ev sahibi kuruluş bulunca onlar sana ayarlıyorlar!
Ulusal Ajans (National Agency): Eğer ki bir ESC projesine gidersen bu projenin finansmanını sağlayan, her ülkede bulunan Erasmus+ ve ESC programlarını yürütmekten yetkili olan kuruluş. Bu kuruluş ile senin doğrudan bir bağlantı kurmana gerek yok. Ev sahibi ve gönderen kuruluşun bu kuruluş ile hibe sözleşmesi yapacak ve raporlama süreçlerini senin adına onlar yürütecek. Sen sadece böyle bir kuruluş olduğunu ve ne iş yaptığını bil yeter.
Kim Neleri Ödüyor:
Yolculuk masrafları (Travel Cost): Eğer ki bir ESC projesine seçilirsen, yaşadığın şehirden, gittiğin ülkedeki ev sahibi kuruluşa kadar olan bütün yolculuk masrafların proje bütçesinden ödenir. Fakat bunun bir limiti var ve yolculuk mesafesine göre (kilometre hesabına göre) ödeniyor. Eğer ki bütçeyi aşarsan, küçük bir miktar ödemeyi kendin yapmak durumunda kalabilirsin. Ama çok da korkma! Genellikle bu para bütün yolculuğu karşılayacak düzeyde oluyor.
Yemek masrafları (Food cost): Katıldığın projede ev sahibi kuruluş sana 3 öğün yemek vermeli. Ya da bu yemeği kendin organize edebileceğin şekilde sana sabit bir ödeme yapmalı. Yemek organizasyonu her projede farklı şekilde yapılmaktadır. Başvurduğun projenin organizasyonu zaten sana bununla ilgili detaylı bilgi verecektir.
Cep Harçlığı (Pocket Money/Volunteer Allowance): Katılcığın ESC projesi boyunca her ay günlük 3-6 EURO tutarında bir cep harçlığı sana verilecek. Bu tutar her ülkede değişiklik göstermektedir. Gitmeden önce ev sahibi kuruluş bunla ilgili sana bilgi verecektir.
Konaklama (Accommodation): Ev sahibi kuruluşun projen boyunca sana bir konaklama ayarlayacak. Bu konaklama bir evde diğer gönüllülerle birlikte olabilir, ya da bir aile yanında olabilir. Belki de bir otel, hostel… Bunun detayları da proje öncesinde sana söylenecektir.
Seyahat Sağlık Sigortası (Insurance): Projen boyunca ve sonrasındaki iki ayı da kapsayan bir sigortan olacak ve bu sigorta hem vize almanı kolaylaştıracak hem de sana bir şey olursa bütün masraflarını karşılayacak. Bu sigortayı sen gitmeden önce ev sahibi kuruluşun yapıp, sana poliçeni e-posta atacak!
Yerel Ulaşım Giderleri (Local transportation): Eğer ki yaşadığın ev ve gönüllülük yaptığın kurum arasında her gün gidip gelmen gerekiyorsa, ev sahibi kuruluşun sana ayrıca bir yerel ulaşım parası ödeyecek veya sana bir bisiklet verecek. Bu mesafe eğer yürüyerek gidilecek gibiyse de tabana kuvvet! 🙂
Vize ve Oturma İzni masrafları (Visa and Residence Permit costs): Eğer ki yurt dışına çıkmak için vizeye ihtiyacın varsa, ya da 90 günden fazla kalacaksan ve oturma iznine ihtiyacın varsa dert etme! Başvuru aşamasında bunu not olarak eklemeyi unutma. İstisnai masraflar kaleminden vize ve oturma izni masrafların, varsa diğer vize evrakları için gerekli masrafların projeden karşılanır.
Yurt dışı çıkış harcı: Ülkemizden yurt dışına gitmek için gerekli yurt dışı çıkış harcı (150 TL) yine projenin varsa vize masrafları kaleminden ödenir.
NOT: Bazı proje koordinatörleri vize ve oturma izni için istisnai ek bütçe talep etmeyi unuttukları için projede bu ödemeleri yapamıyorlar. Bu durumda lütfen önden bilgi alıp, vizeye ihtiyacınız olduğunu söylemeyi unutmayın!
Pasaport: Bu belge kimlik yerine geçen bir belge olduğu için maalesef sizin tarafınızdan çıkarılması ve masraflarının ödenmesi gerekiyor. Eğer ki 25 yaş altı bir öğrenci iseniz, öğrenci pasaportu çıkarabilirsiniz. Bunu nasıl çıkaracağını Google’a sorabilirsin. 🙂 Ama şunu unutma ki; bir ülkeye seyahat ederken pasaport sürenin en az dönüş tarihinden sonraki 6 ayı da kapsaması gerekmektedir. Bu sebeple eğer ki öğrenci pasaportu alacaksan, bu süreyi kapsadığından emin ol, kapsamıyorsa da hiç uğraşma, 5-10 yıllık bir pasaport çıkar ve keyfine bak! Çünkü bu projelere ne zaman kabul alacağın ve ne zaman gidip geleceğin genellikle belli olmaz.
Projeler kaç ay sürüyor?
Standart bir gönüllülük projesi uzun dönem olarak 2-12 ay arasında sürer.
Eğer ki dezavantajlı bir genç iseniz, kısa dönem projelere de katılabilirsiniz. Bu projeler de 15-59 gün arasında sürmektedir.
Eğer ki bir defa uzun dönem projeye katılırsanız, tekrar bu programa katılamazsınız. Eğer ki bir defa kısa dönem projeye katılırsanız, tekrar uzun dönem bir projeye gidebilirsiniz. Fakat iki projenin toplam uzunluğu 14 aydan fazla olamaz!
Nasıl başvuru yapılır?
Başvuru aşamasının biraz meşakkatli bir süreç olduğunu baştan söyleyelim. Fakat inat eden hemen herkes mutlaka ama mutlaka bir gün kendine uygun bir proje bulur ve gider. Bu motivasyona inanarak başvurularınızı özenle yapın!
Sizler için adım adım bir rehber hazırladık:
Adım 1: Gönderen Kuruluş Bulmak:
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bir ESC projesine başvurabilmek için öncelikle kendinize bir gönderen kuruluş bulmalısınız (Supporting organisation). Bu durumda daha önce de söylediğimiz gibi biz Gençlik Çalışmaları Derneği olarak size gönderen kuruluş olabiliriz. Bunun için bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece aşağıdaki bilgileri kopyalayıp kullanabilirsiniz:
ESC Sending Organisation: Youth Work Association (Gençlik Çalışmaları Derneği)
ESC Accreditation Number: 2021-1-TR01-ESC50-098895 (Supporting Only)
Accreditation Details: https://europa.eu/youth/volunteering/organisation/53177_en
PIC and OID Number: 918857721 / E10046683
Contact: youthorgtr@gmail.com, info@youth.org.tr
Adım 2: Europass CV Oluşturmak:
Bu projelere başvuru yapmak için kendinize bir Europass CV oluşturmalısınız. Bu özgeçmişi İngilizce oluşturmanız lazım. Bu süreçte maalesef biz yazım ve çeviri desteği veremiyoruz. Bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Ama sizin için bir hazırlık yaptık ve nasıl Europass CV oluşturacağınızı şu videodan canlı olarak izleyebilirsiniz:
Adım 3: Motivasyon Mektubu
Bu projelere başvururken Europass özgeçmişinizin yanı sıra, bu projeye neden başvurduğunuzu anlatan da bir mektup yazmanız gerekmektedir. Çok temelde motivasyon mektubu, niyet mektubu, kapak yazısı, ön yazı, cover letter gibi bir çok ismi olan bu belgenin amacı aslında çok basit.
Bu yazıyı yazarken cevap vermeniz gereken sorular da şunlar:
- Bu proje bittiği zaman ne olacak? Bu proje size ne katacak? Hayatınızda neyi değiştirecek?
- Bu projeyi yürüten ev sahibi kuruluşa nasıl bir faydanız olacak? Onların faaliyetlerine nasıl katkıda bulunabilirsin?
Bu iki soruya iki paragraf cevap verseniz bile yeterli. Siz onlara ne katabilirsiniz, onların size ne katmasını bekliyorsunuz?
Ayrıca etkili bir özgeçmiş oluşturmak ve güzel bir motivasyon mektubu yazmak için şu videoyu da izleyebilirsiniz:
Adım 4: Ev Sahibi Kuruluş Bulmak:
Europass CV hazırlandı, Motivasyon Mektubu yazıldı. Şimdi sıra ev sahibi kuruluş bulmakta. Yani yurt dışında gideceğiniz kuruluşu bulma zamanı!
- Şu adrese gidin: https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en
- Sol menüden Scope yazan kısımdan “Volunteering” seçeneğini seçin.
- Sol menüden Role yazan kısımdan “Host” seçeneğini seçin.
- İsteğe bağlı olarak ülke, şehir, çalışma alanı gibi seçenekleri de seçebilirsiniz.
Sonrasında sağ tarafta aradığınız kriterlere uyan tüm gönüllülük projesi yapan ev sahibi kuruluşların listesine ulaşacaksınız.
Buradaki kuruluşların sayfalarının içine girip faaliyet detaylarını araştırın. Size uygun olduğunu düşündüğünüz kuruluşların adını, web sitesini, iletişim bilgilerini ve o kuruluş hakkında kısa kısa notları bir dosyada toparlayın.
Araştırmanız bittiği zaman, bu kuruluşlara e-posta atın ve başvuru yapın.
E-posta atarken şunlara dikkat edin:
Konu: Bu kısma mutlaka gönüllü başvurusu yaptığınızı yazın.
Açıklama: Buraya mutlaka selam ile başlayıp, selam ile biten bir yazı yazın. Mesajın içeriğinde gönüllülük projesi aradığınızı, mümkünse kaç ay sürecek ve ne zaman başlayacak bir proje aradığınızı, ekte özgeçmiş ve motivasyon mektubunuzun yer aldığını belirtin.
ÖNEMLİ: Ayrıca sizi Türkiye’den oraya gönderecek bir Gönderen Kuruluşunuzun olduğunu not edin. Bu kısmın altına yukarıda verdiğimiz bilgileri (Gençlik Çalışmaları Derneği) kopyalayıp yapıştırın.
Eğer ki başvurunuz ile ilgilenirlerse onlardan cevap almaktan mutlu olacağınızı da yazıp, nazik bir dille başvurunuzu inceledikleri için teşekkür ettiğinizi yazın.
Ek kısmına mutlaka Europass CV ve Motivasyon Mektubunuzu eklemeyi unutmayın!
Aynı anda yüzlerce projeye başvurabilirsiniz ama sakın birden fazla kuruluşa aynı anda e-posta atmayın. Her kuruluşa tek tek e-posta atın ve mesajın içine hangi kuruluşa ya da projeye başvuru yaptığınızı yazın. Bu size seçilme aşamasında artı puan sağlayacaktır. Ne istediğini bilen gönüllüler her zaman 1-0 öndedir.
Örnek bir eposta:
Konu: ESC Volunteer Application to XXX Association
Mesaj:
Dear Sir, Madam,
My name is Ayşe DEMİR. I am looking for an ESC Volunteering opportunity in France. I have reviewed your organisation details on European Youth Portal and would like to take part in your ESC activities for long term (preferably 10 months) starting from September 2022.
I am sending you my Europass CV and Motivation letter enclosed by the attachment.
I already have a sending organisation from Turkey and their details are below:
ESC Sending Organisation: Youth Work Association (Gençlik Çalışmaları Derneği)
ESC Accreditation Number: 2021-1-TR01-ESC50-098895 (Supporting Only)
Accreditation Details: https://europa.eu/youth/volunteering/organisation/53177_en
PIC and OID Number: 918857721 / E10046683
Contact: youthorgtr@gmail.com, info@youth.org.tr
PIF: https://youth.org.tr/partnership/
Web: www.youth.org.tr / www.instagram.com/youthorgtr
I will be very happy if you review my application and set a Skype meeting to get to know more about me!
Looking forward to hearing from you soon!
Best regards,
Ayşe DEMİR
ayse@youth.org.tr
+90 0500 500 50 50
Ev Sahibi Kuruluş Bulduktan Sonra:
Diyelim ki kendinize bir ev sahibi kuruluş buldunuz ve olumlu cevap aldınız. Bu durumda yapılması gereken karşı tarafa hemen bizim Ortaklık Bilgi Formumuzu (Partnership Identification Form) iletmek olacaktır. Bu dosyayı şu adresten indirebilirsiniz: https://youth.org.tr/partnership/
Bu dosyayı karşı kuruluşa atıp, “gönderen kuruluşum sizden haber bekliyor” demeniz yeterli :). Gerisini biz hallederiz.
Anlaşma İmzalanması:
Bir ev sahibi kuruluş buldunuz, gönderen kuruluşunuz ile ev sahibi kuruluşunuz arasında bir anlaşma imzalanıyor. Bunun yanı sıra sizin de dahil olduğunuz bir anlaşma daha imzalanıyor. Bu anlaşmanın adı Gönüllülük Anlaşması.
Gönüllülük Anlaşması:
Ya da İngilizce adı ile Volunteering Agreement, ya da eski ismiyle Faaliyet anlaşması (Activity Agreement) isimli bir anlaşma gönüllü, ev sahibi ve gönderen kuruluş arasında imzalanır. Bu anlaşmada projenin bütün detayları yer alır. Bu detaylar: yol, yemek, konaklama, cep harçlığı, vize, oturma izni, çalışma günleri, izin günleri, sorumluluklar, haklar, faaliyet detayları vb. gibi her türlü detayı barındırır. Bu aşamada eğer ki kafanıza yatmayan bir şey varsa, mutlaka ev sahibi ve gönderen kuruluş ile görüşmeli ve bu konuda detaylı bilgi almalısınız. Eğer ki orta yol bulunursa, düzeltme yapılır. Eğer ki size uygun olmayan maddeler varsa, vazgeçip başka proje aramaya devam edersiniz.
Sigorta Yapılması:
Siz projeye kesin olarak seçildikten ve gönüllülük anlaşması imzalandıktan sonra lider kuruluş sizin için bir sigorta yapar ve bu sigorta poliçesi 5-7 gün içinde size e-posta ile gelir.
Vize İşleri Nasıl Oluyor?
Gönüllülük anlaşması imzalandı ve sigortanız yapıldı. Bu aşamada vize işlemleri için ev sahibi ve gönderen kuruluş size evraklar konusunda detaylı bir bilgi kitapçığı gönderecek. Bu kitapçıkta yazan aşamaları takip ederek ilgili tüm belgeleri toplayıp, vizeye başvuracaksınız. Vizeniz ile ilgili tüm harcamalarınız yukarıda da bahsettiğimiz üzere projeden ödenecek. Sizin yapmanız gereken tek şey harcama yaptığınız belgeleri saklamak ve sonrasında ödeme talep etmek.
Uçak Bileti Alınması:
Vizeniz çıktıktan sonra gönderen ve ev sahibi kuruluşunuza vizenin bir kopyasını göndereceksiniz. Ev sahibi kuruluşun da belirlediği bir tarihte ev sahibi kuruluş biletinizi satın alacak ya da biletinizisiz satın alacaksınız, sonra size parasını ödeyecekler.
Ayrılış Öncesi Eğitim:
Ülkeyi terk etmeden hemen önce Pre-Departure Training adında bir eğitim alacaksınız. Bu eğitimi gönderen kuruluş sizinle yüz yüze görüşerek ya da online olarak yapabilir. Bunun organizasyonunu gönderen kuruluş ile görüşeceksiniz.
Yolculuk:
Daha önce aldığınız vize, davetiye mektubu ve sigortanızın bir kopyasını alıp ev sahibi kuruluşun ülkesine doğru yola çıkabilirsiniz! Uçağa binerken aldığınız uçuş kartınızı kaybetmeyin, bu sizin yolculuk yaptığınızın kanıtı olacak ve ayrıca bilet paranızı iade alırken ihtiyacınız olacak!
Varış Sonrası Eğitim:
Gittiğiniz ülkede bulunan ev sahibi kuruluş veya oradaki Ulusal Ajans size o ülkede yaşam hakkında bir eğitim kursu verecek. Bu eğitim genellikle başka bir şehirde, bir otelde, tüm masraflarınız ödenerek yapılır.
Ara Değerlendirme Toplantısı:
Projeniz 4 aydan fazla ise, gittiğiniz ülkenin Ulusal Ajansı sizi tekrar bir eğitime çağırır. Bu eğitim projenizin ortalarında bir yerde olur ve projenizin değerlendirilmesi için çok önemlidir. Bu eğitim de yine başka bir şehirde, bir otelde, tüm masraflarınız ödenerek yapılır.
Youthpass Sertifikası:
Bir ESC projesine katılan herkes, projesinin sonunda bir sertifika alma hakkına sahiptir. Bu sertifika sizin yurt dışında yaşadığınız deneyimi belgeleyip, öğrenme çıktılarınızın tanınırlığını sağlar. Ev sahibi kuruluş size bununla ilgili daha fazla detaylı bilgi verecektir.
Blog yazma ve Görünürlük:
Bir ESC projesine gittiğiniz zaman bu deneyimi diğer gençlerin de yaşaması için eski gönüllülerin deneyimleri önemlidir. Bu sayede daha çok insan bu tür fırsatlardan faydalanır. Ev sahibi kuruluşunuz ve gönderen kuruluşunuz dönem dönem sizden projeniz hakkında blog yazmanızı ister. Bu yazıda tecrübelerinizi anlatırsınız.
Nihai Değerlendirme Toplantısı:
Projenizi bitirip Türkiye’ye döndükten sonra dönem dönem organize edilir. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürtülür ve masraflarınız ödenir. Bu toplantı hakkında bilgiyi gönderen kuruluşunuz size verecektir.
Gönderen Kuruluşu Takip Etme:
Hadi bizim hesapları da takip edin:
Gençlik Çalışmaları Derneği
Facebook: https://www.facebook.com/youthorgtr/
Twtitter: https://twitter.com/youthorgtr/
Instagram: https://www.instagram.com/youthorgtr/
Bu yazıyı paylaşma:
E bu kadar uğraştık ve sizin için tüm bilgileri bir araya topladık. Hadi bu yazıyı en az 1 arkadaşın ile paylaş!
Bilseniz İyi olur:
- Kabul aldığınız zaman ilgili projeye gitmeniz ortalama 6-8 ay sürebilir. Bunun için başvurularınızı çok önceden planlamalısınız.
- Daha kısa sürede bir projeye dâhil olmak isterseniz; hali hazırda gönüllü arayan kabul edilmiş projelere yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun için Facebook gruplarını kullanabilirsiniz.
- Birden fazla kuruluşa başvurmanız, birden fazla kabul alma şansınızı da beraberinde doğurur. Bu durumda karşı kuruluşu da zor durumda bırakmamak adına sadece gerçekten gitmek istediğiniz kuruluşlara başvuru yapınız. Ama çok başvuru yapmayan da proje bulamaz :). Ona göre başvurulara abanmanız gerekebilir.
- ESC projelerine seçilen adayların çoğunun geçmiş gönüllülük deneyimlerinin seçilme şansını artırdığı bilinen bir gerçek. Eğer ki gönüllülük deneyiminiz yoksa, yaşadığınız şehirde faaliyet gösteren gençlik merkezleri, dernekler, vakıflar vb. yerlerde gönüllülük fırsatlarını araştırıp bu faaliyetlerde yer almanız sizin yararınıza olacaktır.
- Eğer bir üniversitede öğrenci iseniz; gönüllülük tecrübesi edinmek için üniversitenizin bünyesinde yer alan öğrenci kulüplerini de değerlendirmeyi unutmayın! Bu deneyimleri özgeçmişinize mutlaka yazın!
- Her gönüllüde temel düzeyde şu yetkinliklerin olması gerektiğini düşünüyoruz: Temel bilgisayar ve Office Programlarını (Özellikle Power Point, Excel ve Word) kullanma bilgisi, minimum temel düzeyde İngilizce konuşabilmek (bunun için internetten kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin), açık iletişim kurma kabiliyeti, dürüstlük ve şeffaflık. Bu kısım sadece bir tavsiyedir. Zorunluluk arz etmemektedir.
Youtube:
Derneğimiz aktif olarak bu tarz projeler hakkında videolar çekmektedir.
Şu iki Youtube kanalını incelemenizi ve abone olmanızı tavsiye ederiz:
https://www.youtube.com/c/youthorgtr
Aklında Kalan Sorular:
Bu yazdıklarımızı okuduktan sonra halen aklınıza takılan sorular varsa bize sormaktan çekinmeyiniz: info@youth.org.tr
Unutmayın!
Her zaman yanınızdayız!
Gençlik Çalışmaları Derneği
Avrupa Dayanışma Programı Gönüllü Ekibi