Avrupa Dayanışma Programı

Bu yazıyı Avrupa Dayanışma Programı (ADP) ya da İngilizce adıyla European Solidarity Corps (ESC)programına katılmak isteyen gönüllü adayları için hazırladık.

Umarız sizler için detaylı ve faydalı bir içerik olur!

 

Bu yazıdan önce AGH programını incelemenizde fayda var.

Başlayalım: Nereden çıktı bu ADP? 

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki; ADP’yi eski AGH yani Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı’nın bir devamı olarak düşünmek yanlış olmayacaktır. Eski isminin ingilizce karşılığı da European Voluntary Service (EVS) olarak bilinmekteydi. Bu sebeple ADP’yi yeni bir program olarak düşünmek yerine, geliştirilmiş, hatta bize göre iyileştirilmiş bir program olarak düşünebilirsiniz.

ADP ile AGH arasında ne fark var? 

Gönüllü açısından düşünürsek eski sistem ile yeni sistem aslında çok da bir şeyin değişmediğini görüyoruz. Aksine, AGH programı eskiden sadece yurt dışında gönüllülüğe müsaade ederken, ADP ile yurt içinde de gönüllülük yapmak mümkün. Örneğin İstanbul’dan bir gönüllü kalkıp Gaziantep’e ADP programı kapsamında gönüllü olarak gidebilecek. Ayrıca eskiden AGH programı kapsamında katılım için gerekli yaş sınırı 17-30 iken, ADP programı ile bu yaş sınırı 18-30 olarak güncellendi. Yani projeye gideceğiniz gün 18 yaşını doldurmuş, 31 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.

Başvuru şeklinde bir değişiklik var mı? 

Öncelikle eskiden olan sistemi anlatalım. Ne yapıyorduk? AGH kuruluşları veri tabanı olarak bilinen namı değer EVS Database‘den (https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en) kuruluşları ve faaliyetlerini inceleyip, beğendiğiniz kuruluşları bulup, bir adet Europass CV ve Motivasyon Mektubu ile e-posta gönderme yöntemi başvuru yapıyordunuz.

Şimdi de aynı belgeler ile ADP programı sistemi üzerinden başvuru yapıyorsunuz. Yani aslında teknik olarak ek bir süreç söz konusu. Fakat bu ek süreç işleri zorlaştırmaktan ziyade kolaylaştırma yönünde atılmış bir adımdır. Şöyle ki; https://europa.eu/youth/solidarity_en adresine gidip, siteye üye olmanız gerekmekte. Üye olduktan sonra sistem size bir kayıt numarası veriyor. Bu numara sizin ESC yani ADP üye numaranız.

Sonrasında isterseniz eski sistemdeki gibi EVS Database’den bulduğunuz kuruluşlara mail atabilirsiniz (ADP sisteminden aldığınız üyelik numaranızı ve sizi gönderme sürecinde destek olacak kuruluşun bilgilerini maile eklemeyi unutmayın), isterseniz de ADP sistemi üzerinden hali hazırda sistemde yüklü CV ve Motivasyon mektubunuz ile başvuru yapabilirsiniz. Kısacası, yukarıda belirttiğimiz gibi, bu yeni süreç işi kolaylaştırdı gibi görünüyor.

NOT: Gönderen kuruluş (Destekleyen Kuruluş) arıyorsanız, sitemizdeki AGH sayfasını inceleyiniz.

Kimler ADP Programına Katılabilir? 

Yukarıda kısaca belirttik ama burada da kısaca bir değinelim istiyoruz. Bu programa 18 yaşını doldurmuş ve 31 yaşından gün almamış herkes, hiçbir şart olmadan katılım sağlayabilir.

Kaç Ay Süre İle ADP yapılabilir? 

Bilindiği gibi eski AGH programı dezavantajlı gençleri dahil etmeye çalışan bir programdı. ADP programında da bu sistem değişmedi. Hatta geliştirildi. Eskiden dezavantajlı bir genç kısa dönem (15 gün ile 59 gün arasında) bir projeye, sonrasında da bir uzun dönem (2 ay ile 12 ay) projeye katılabiliyordu. Fakat iki projenin toplamı 12 ayı geçmemesi koşulu vardı.

ADP programı bu anlamda da bir müjde ile geldi. Eskiden kısa dönem projeye katılan kişi (59 günden az olmak kaydıyla), tekrar (2-12 arasında) bir uzun dönem projeye katılabilir ve iki projenin toplamı 14 ay olabilir. Yani iki projeniz toplamda 12 ayı geçebilir ama 14 ayı geçemez.

ADP Projelerinde Yer Alan Kuruluşlar 

Öncelikle size ev sahipliği yapacak olan bir kuruluş şart. Bu AGH programında olduğu gibi ADP programında da değişmedi. Fakat ADP programında şöyle bir şey var ki; Eskiden gönderen kuruluş olarak bildiğimiz (Sending Organization) artık Destekleyen Kuruluş olarak anılmakta. Yani bir projede iki kuruluş yer alıyor. Gideceğiniz ülkedeki kuruluş ev sahibi, sizi gönderme sürecinde destek veren kuruluş da Destekleyen Kuruluş olacak.

Ülke içindeki ADP projelerinde ise destekleyen kuruluş zorunlu olmayıp, olması tavsiye edilmektedir.

Sigorta kapsamı

Şimdilik AGH programından kalan CIGNA sistemi 2020 Ocak ayına kadar devam etmekte. Sonrasında gerçekleşecek projeler için ne olacağını biz de bilmiyoruz. Bu konuda bir güncelleme gelirse sizlerle paylaşacağız.

Son olarak: Sorumluluk Reddi!

“Yukarıdaki bilgiler tamamen https://ec.europa.eu/youth/sites/youth/files/library/documents/2018-european-solidarity-corps-guide.pdf adresindeki rehber baz alınarak ekibimiz tarafından yorumlanmıştır. İlgili dökümanın Türkçe’si ve uygulamaya yönelik düzenlemeleri Türkiye Ulusal Ajansı tarafından önümüzdeki günlerde çevirilip yayınlanacaktır. Bu sitede yer alan tüm bilgiler tamamen yorumlamadan ibaret olup, ancak burada yer alan görüşlerden Ulusal Ajans veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz.”