Gençlik Çalışmaları, Genel, Kendi Projelerimiz, Uluslararası Etkinlikler

Genç İşsizliğine Çözüm Yolunda Erasmus+ Çalışma Ziyareti “Go NGO Go”

Genç İşsizliğine Çözüm Yolunda: “Go NGO Go” isimli Erasmus+ Çalışma Ziyareti Düzenlendi

Gençlik Çalışmaları Derneği ve 7 ülkeden gelen gençlik kuruluşu temsilcileri İstanbul’daki istihdam alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşları ziyaret etti. Erasmus+ kapsamında organize edilen çalışma ziyareti ile genç işsizliğine çözüm yolları arandı.

 

Proje Hakkında

“Go NGO Go”, Gençlik Çalışmaları Derneği tarafından Avrupa Birliği‘nin Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) hibesi ile İspanya, Yunanistan, Portekiz, Makedonya, Sırbistan, Fransa ve Türkiye’den 32 gençlik çalışanı ile birlikte 1-7 Ağustos 2021 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenmiştir.

Gençlik Çalışmaları Derneği’nin ev sahipliğinde organize edilen projenin ortakları: Paragraf International (Fransa), ASSOCIACIÓ Globers (İspanya), Neoi Ellados Se Eyropaiki Drasi (Yunanistan), Arte M Associacao Cultural e Artistica na Madeira (Portekiz), Together Macedonia (Makedonya), Klub Za Osnazivanje Mladih 018 Udruzenje (Sırbistan) ve Yinfo – Gençlik Bilgi Merkezi Derneği (Türkiye)’dir.

Bu çalışma ziyareti kapsamında Impact Hub İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İBB’nin Bölgesel İstihdam Ofisi ziyaret edilmiş ve çalışmaları yerinde izlenmiştir. Çalışma ziyaretleri sonunda 7 yeni Erasmus+ Gençlik Projesi üretilmiş ve önümüzdeki dönem başvurusu için hazırlıklara başlanmıştır.

Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin BilgiTalent departmanı bu projede yerel ortak olarak destek vermiş ve bir günlük faaliyete ev sahipliği yapmıştır.

 

Projenin Arka Planı

TÜİK’in Ocak 2021 verilerine göre genç nüfusta işsizlik oranı %24,7, istihdam oranı %30,1 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalışla %24,7, istihdam oranı 0,5 puan artarak %30,1 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,2 puan artarak %39,9 seviyesinde gerçekleşti.

Bu Çalışma Ziyaretinin amacı yeni ortaklıklar kurmak ve yeni projeler üretmek için sivil toplum, kamu kurumları ve genç istihdamı konusunda çalışan eğitim kurumlarını bir araya getirerek, sektörler arası iş birliği hakkında bilgi almak, uzmanlık, bilgi ve iyi uygulamaları paylaşma fırsatı sunmaktır.

Çalışma ziyaretinin hedefleri:

– Avrupa’daki ve Türkiye’deki iş dünyası, sivil alan, kamu kurumları ve eğitim kurumları arasındaki sektörler arası iş birliğinde uygulamayı geliştirmek yeni uygulama yöntemleri geliştirmek,

– Programlar, etkinlikler ve yeni Erasmus+ Projeleri ile genç işsizliğinin çözümüne katkıda bulunmak,

– Yerel halkta genç işsizliği sorunlarına verilen yanıtları organize etmek için farklı pratik yaklaşımlar hakkında bilgi birikimini paylaşmak.

 

Proje Sonuçları:

– Katılımcılar girişimcilik ve sosyal girişimcilik konularında yeni yetkinlikler geliştirmiştir,
– Katılımcılar iş planı hazırlama, uygulama ve maliyet hesapları oluşturma konularında örnekleri yerinde inceleme fırsatı buldular,
– Katılımcılar Impact Hub İstanbul, Bölgesel İstihdam Ofisi ve BilgiTalent’in çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmuş ve bu örnekleri kendi ülkelerine götürmek üzere plan yapmıştır,
– Gençler arasındaki işbirliği teşvik edilmiş, girişimcilik alanında yeni ağlara erişimleri sağlanmıştır,
– Katılımcılar yereldeki gençlere kariyer danışmanlığı yapabilmek için yeni araçlar üzerinde çalışmalar yapmıştır,
– Katılımcılara sektörler arası işbirliği örnekleri yerinde gösterilmiş ve bu ilişkilerin nasıl kurulduğu, nasıl korunduğu ve sürdürülebilir hale getirildiğini yerinde görme fırsatı verilmiştir,
– Katılımcılar Erasmus+ Fırsatları hakkında detaylı bilgiye ve beceriye sahip olmuştur,
– Katılımcı sivil toplum ve gençlik kuruluşları arasında yeni işbirlikleri kurulmuş olup, 7 yeni proje tasarlanmıştır.

 

Erasmus+ Programı Hakkında

Erasmus+ Programı AB’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe programıdır. Yurt dışında eğitim, öğretim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ile kurumlar arasındaki iş birliklerini desteklemektedir.

Erasmus+; yenilikçi politika geliştirme, politika diyalogu ve uygulamasının teşvik edilmesi ve eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında bilgi alışverişinin teşvik edilmesini amaçlayan farklı eylemler için hibe sağlar. Yurt içi ve yurt dışında gerçekleşen ve karar alıcılarla gençleri buluşturan Gençlik Diyalogları için imkânlar sunar. Öğrencilere, eğitmenlere, gençlere ve gençlik çalışanlarına bir başka ülkede eğitim ve öğrenim görme imkânı tanır. Aynı zamanda, 18-30 yaş aralığındaki gençlere, kendi ülkelerinde, topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü faaliyetlerde bulunmaları için imkân tanır.

Gençlik Çalışmaları Derneği (GENCA), kültürel çeşitliliği teşvik etmek için özellikle kültür, etnik köken, inanç ve kimlik gibi konularla ilgilenmektedir. Gençler ve aşırıcılıkla ilgili yeni yaklaşımlara katkıda bulunmaya ve bu alanda daha fazla öğrenmeyi ve değişimi destekleyen uluslararası ortaklıkları teşvik etmeye büyük ilgi duymaktadır.

 

Sonuç Slide Gösterisi:

 

Projeden bazı fotoğraflar: