Gönüllümüz Alper Can AYDIN ‘ın anlatımı ile 🙂
Hırvatistan’ın Fuzine şehrindeki 10 günlük “Say NO to discrimination” Erasmus+ gençlik değişimi projesi boyunca muhteşem ve unutulmaz anlar yaşadım. Fuzine şehrine vardığımızda neredeyse gece yarısıydı ve sabah erken saatlerdeki uçuşumuz sebebiyle çok yorgun ve uykuluydum. Ertesi günün sabahı tanışma aktiviteleriyle geçti. Herkesin birbirini biraz tanımasından sonra da güven kurma üzerine oyunlar oynadık. Şu an farkediyorum ki bir takım olarak üretebilmek için üyelerin birbirini tanıması ve güvenmesi çok önemliymiş.
Projenin ana fikri, tiyatro ve video yapım tekniklerini kullanarak ayrımcılıkla mücadele etmek idi. Ayrımcılık konusu üzerine birkaç oturum gerçekleştirdikten sonra tiyatro ve video ekibi olarak 2’ye ayrıldık.
Ben tiyatro ekibine dahil oldum çünkü tiyatro ve oyunculuk üzerine deneyimlerimin bu takıma katkıda bulunabileceğine inanıyordum. Tiyatro takımı olarak doğaçlama ve “forum tiyatrosu” üzerine oturumlar gerçekleştirdik. Bu oturumlar çok eğlenceli ve gerçekten eğiticiydi. Bir süre sonra final çalışmalarını yapmak için 5’er kişiden oluşan 4 gruba bölündük. Final çalışması, izleyicilerin karakterleri etkileyerek oyunun seyrini değiştirmelerine imkan tanıyan “forum tiyatrosu” (bkz: Augusto Boal) tekniğiyle kısa oyunlar üretip Fuzine’deki bir okulda bunları sergilemekti. Öğrencilerin önünde ürettiğimiz bu oyunları sergilediğimizde gerçekten insanların hayatlarına dokunduğumuzu hissettim ve beni bundan daha mutlu eden bir şeyin olamayacağını düşündüm.
Ayrıca, isteyen katılımcılara proje konusuyla bağlantısına bakılmaksızın diğer katılımcılara bir şeyler öğretebilecekleri zamanlar tanındı. Bu oturumlar sayesinde modern dansı çok temel seviyede tecrübe etme şansı buldum ve diğer katılımcılara temel seviyede Arjantin Tango dersi verdim. Bu oturumlar birbirimizden öğrenmemiz açısından gerçekten etkiliydi.
Zamanda geriye gidip de Hırvatistan’da geçirdiğim vakti düşündüğümde bunun gerçekten paha biçilemez ve hiçbir zaman unutmayacağım bir tecrübe olduğunu söyleyebilirim.
Alper Can AYDIN
28.01.2020