Merhaba,

Öncelikle AGH projesine/projelerine katılmak amacı ile Gençlik Çalışmaları Derneği’ne ulaştığınız için teşekkür ederiz! Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız!

Şunu belirtmek isteriz ki; Avrupa Gönüllü Hizmeti projeleri yürüten kuruluşların Türkiye Ulusal Ajansı (www.ua.gov.tr) tarafından akredite edilmesi gerekmektedir.

 

Bu akreditasyon 3 farklı türde verilmektedir.

  • Gönderen Kuruluş (Sending Organisation): Yurt dışına gönüllü göndermeye yetkili kuruluşlar
  • Ev Sahibi Kuruluş (Receiving/Hosting Organisation): Yurt dışından gelecek olan gönüllülere ev sahipliği yapmaya yetkili kuruluşlar
  • Koordinatör Kuruluş (Coordinating Organisation): Bir AGH projesi için mali bütçe başvurusu yapmaya ve alınan hibeyi yönetmeye yetkili kuruluşlar.

 

Bu yukarıda yazan bilgiyi vermemizdeki sebep; Gençlik Çalışmaları Derneği olarak bizim sadece Gönderen Kuruluş akreditasyonuna sahip olduğumuzu belirtmek içindir.

Bu, şu anlama gelmektedir: Kuruluşumuz yurt dışına gitmek isteyen gönüllülere yurt dışında ev sahibi kuruluş bulmaları, kabul almaları ve projesinin mali onayı (hibesi) kazanıldıktan sonra gitme sürecinde vize, sigorta, seyahat vb. süreçlerde destek olmaya yetkili bir kuruluştur.

Bu durumda size düşen görev: bir ev sahibi kuruluş bulmak!

 

Bunun için öncelikle bir Europass CV (İngilizce) ve bir de Motivasyon Mektubu (İngilizce) hazırlamanız gerekmektedir. Bunun için maalesef bir yazım desteği ve ya çeviri desteği veremiyoruz. Fakat size faydalı olabilecek bilgileri aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Europass CV oluşturmak için: https://europass.cedefop.europa.eu/tr/documents/curriculum-vitae

Motivasyon Mektubu için: http://vopool.net/blog/agh-motivasyon-mektubu-nasl-yazlr_5.html

Bu iki belgeyi tamamladıktan sonra yapmanız gerekenler aşağıda sıralanmıştır;

  • Öncelikle AGH kuruluşlar veri tabanından (EVS Database) kendinize uygun bir ve ya birden çok ev sahibi kuruluş belirlemek. (https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en)
  • Belirlediğiniz kuruluşların faaliyetlerini yine aynı veri tabanı üzerinden incelemek ve size uygun olduğundan emin olmak! Size uygun olmayan bir kuruluşa ve ya yaşaması sizin için zor olabilecek bir ülkede proje seçmemenizi tavsiye ederiz!
  • Size en uygun proje(leri) bulduktan sonra eposta yolu ile başvuru yapmalısınız. Bu başvurunuzda daha önce oluşturduğunuz Europass CV ve Motivasyon Mektubunu kullanacaksınız. Başvuru için kullanacağınız mail adresleri AGH kuruluşlar veri tabanında mevcut.
  • Europass ve CV’ye ek olarak mailde belirtmeniz gereken bir diğer husus da hali hazırda sizi Türkiye’den oraya gönderecek olan kuruluşa yani gönderen kuruluşa sahip olduğunuz bilgisini başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. Bu kuruluş (gönderen kuruluş) biz olabiliyoruz 🙂 Yani başvurunuza aşağıdaki bilgileri aynen kopyalayabilirsiniz. Bu sizin seçilme şansınızı da artıracak bir başvuru şeklidir.

 

SENDING ORGANISATION

Sending Organisation: Youth Work Association (Gençlik Çalışmaları Derneği)

Contact via: info@youth.org.tr or youthorgtr@gmail.com

Contact Person: Hakan ÇOLAK, Board Member

PIC: 918857721 (https://europa.eu/youth/volunteering/organisation/918857721_en)

Acreditation Number: 2016-1-TR01-KA110-037313 (Sending Only)

Web: www.youth.org.tr

Facebook: https://www.facebook.com/youthorgtr/

Twitter: https://twitter.com/youthorgtr/

PIF and Mandate can be found on: https://youth.org.tr/partnership/

 

  • Yukarıdaki bilgilerin yer aldığı, Europass CV’nizin ve Motivasyon Mektubunuzun da var olduğu başvuruları yaptıktan sonra yapmanız gereken tek şey cevap beklemek.
  • Eğer ki olumsuz bir cevap alırsanız ya da cevap alamazsanız bu sizi yıldırmasın, daha çok başvuru yapmalı ve belki de aynı kurumdan başka kişilere mail atmalısınız. Bazen AGH kuruluşlar veri tabanında yazan mail adresleri sağlıklı çalışmayan adresler olabiliyor. Bu sebeple kuruluşların web sitesine girip mail adreslerini kontrol etmek, o kuruluşa ulaşma şansınızı artırabilir.
  • Eğer ki olumlu bir yanıt alırsanız yapmanız gereken çok daha basit; kabul edildiğinizi belirten epostayı bize iletmelisiniz: info@youth.org.tr adresi üzerinden. Biz bundan sonraki süreçte sizi kabul eden kuruluş ile hibe ve diğer detayları görüşüyor olacağız.

 

Bilmenizde fayda olabilecek bazı detaylar;

  • Kabul aldığınız zaman ilgili projeye gitmeniz ortalama 6-8 ay sürebilir. Bunun için başvurularınızı çok önceden planlamalısınız.
  • Daha kısa sürede bir projeye dâhil olmak isterseniz; hali hazırda gönüllü arayan kabul edilmiş projelere yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun için http://vopool.net, Facebook gruplarını kullanabilirsiniz.
  • Birden fazla kuruluşa başvurmanız, birden fazla kabul alma şansınızı da beraberinde doğurur. Bu durumda karşı kuruluşu da zor durumda bırakmamak adına sadece gerçekten gitmek istediğiniz kuruluşlara başvuru yapınız. Böylece gitmek istemediğiniz bir yerden kabul almış ve ret etmiş olmazsınız.
  • AGH projelerine seçilen adayların çoğunun geçmiş gönüllülük deneyimlerinin seçilme şansını artırdığı bilinen bir gerçek. Eğer ki gönüllülük deneyiminiz yoksa, yaşadığınız şehirde faaliyet gösteren gençlik merkezleri, dernekler, vakıflar vb. yerlerde gönüllülük fırsatlarını araştırıp bu faaliyetlerde yer almanız sizin yararınıza olacaktır.
  • Eğer bir üniversitede öğrenci iseniz; gönüllülük tecrübesi edinmek için üniversitenizin SKS bünyesinde yer alan öğrenci kulüplerini de değerlendirmeyi unutmayın!
  • Her gönüllüde temel düzeyde şu yetkinliklerin olması gerektiğini düşünüyoruz: Temel bilgisayar ve Office Programlarını (Özellikle Power Point, Excel ve Word) kullanma bilgisi, minimum temel düzeyde İngilizce konuşabilmek (bunun için internetten kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin), açık iletişim kurma kabiliyeti, dürüstlük ve şeffaflık. Bu kısım sadece bir tavsiyedir. Zorunluluk arz etmemektedir.
  • AGH ve yurt dışı fırsatları hakkında hazırladığımız şu videoları kesinlikle izleyin! Bize sorabilme ihtimaliniz olan hemen her sorunun cevabı bu videolarda var.

 

Bunun yanı sıra AGH ile ilgili işinize yarayabilecek şu blogları okumanızı tavsiye ederiz;

 

Bu yazdıklarımız ve bloglardaki bilgileri okuduktan sonra halen aklınıza takılan sorular varsa bize sormaktan çekinmeyiniz: info@youth.org.tr

Ayrıca bizleri Facebook, Twitter ve Instagram’dan takip etmeyi de ihmal etmeyiniz! 🙂

 

NOT: AGH Hakkındaki Facebook Grubumuza üye olmayı unutmayın!

Facebook grubu: Avrupa Gönüllü Hizmeti – Gençlik Çalışmaları Derneği

 

Gençlik Çalışmaları Derneği

Web: www.youth.org.tr

Facebook: https://www.facebook.com/youthorgtr/

Twtitter: https://twitter.com/youthorgtr/

Instagram: https://www.instagram.com/youthorgtr/

E-Posta: info@youth.org.tr

 

VOPOOL – Gönüllü Kuruluş ve Proje Veri Tabanı

Web: www.vopool.net

Facebook: https://www.facebook.com/vopool/

Twitter: https://twitter.com/vopool

Instagram: https://www.instagram.com/vopool/

E-Posta: support@vopool.net

Bol şanslar!