Genel

Yurt dışında nakit ve kredi kartı kullanımı hakkında tüyolar

Merhaba arkadaşlar,

Bugünkü konumuz yine çok merak edilen ve sürekli olarak sorulan bir konu. Erasmus+ programları ile yurt dışına gidecek olan öğrenci, gönüllü, personel, eğitmen, öğretim görevlisi vb. bir çok kişiden sıkça duyduğum bir soruyu cevaplamaya çalışacağım.

Yurt dışına çıkarken yanımıza ne kadar para almalıyız?

Bu soru tamamen kişisel olarak sizin maddi gücünüze ve yaşam standartlarınıza göre değişmektedir. Yurt dışında örneğin 1 ay kalacaksanız, bu süre içerisinde harcayacağınız para sizin alkol kullanım, sigara kullanım, gezme alışkanlığınız, Türkiye’yi arama sıklığıza göre her zaman değişiklik gösterir.

Öncelikle gideceğiniz ülkenin para birimine göre basit bir tablo çizecek olursak; EURO kullanan bir ülkeye gitmeniz ile kendi para birimini kullanan ülkeye göre bu oranlar çok farklılık göstermektedir. Almanya, İsveç, Norveç, İtalya, İspanya, Norveç, İsviçre, Fransa, Hollanda, İspanya, Portekiz gibi EURO kullanan ve ekonomisi güçlü ülkelere giderken yanınıza alacağınız para ile Makedonya, Moldova, Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna, Arnavutluk, Sırbistan, Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi EURO kullanmayan ve önceki saydığım ülkelere göre ekonomisi daha zayıf ülkelere giderken yanınıza almanız gereken para tabii ki farklılık gösterecektir. Örneğin Almanya’da bir paket sigaraya en az 5 EURO ödemeniz gerekiyorken bu tutar Gürcistan’da 0,50 EURO’ya kadar düşmektedir. Bu sebeple öncelikle gideceğiniz ülkenin para birimi, ikinci olarak da sizin alışkanlıklarınıza göre çok değişiklik göstermektedir.

Bazı insanlar alışkanlıkları sebebi ile genellikle tutucu ve az para harcayan, çoğu zaman yemeği evde yiyen, sigara, alkol vb. alışkanlıkları olmayan, gece hayatına çok para harcamayan biri ile bunların aksi alışkanlıklara sahip olan kişiler her zaman farklı tutarlarda paraya ihtiyaç duyacaktır.

Tabii bunun yanı sıra yurt dışında bulunduğunuz süre içerisinde gezmek istemeniz de büyük etken. Eğer ki gittiğiniz ülkede gezecek çok vaktiniz ya da böyle bir isteğiniz yoksa elbette çok fazla paraya ihtiyaç duymazsınız. Ama bol vaktiniz varsa ve gezme, görmeyi, eğlenmeyi seven birisiyseniz bunun için detaylı bir araştırma yapmanız gerekmekte ve her zaman yanınızda ekstra maliyetler için de bir yedek akçe bulundurmanızda fayda var. Gezeceğiniz yerlere nasıl gidilir, daha önce gidenler kaç para harcamış, kalacak yere ne kadar para harcamış, planlarınız tutmazsa B planınız var mı gibi bir çok dikkat etmeniz konu olduğu aşikar…

Yurt dışında kredi kartı kullanımı nasıl?

Öncelikle kendimden örnek vermek istiyorum. Reklam olmaması için de banka ismi vermiyorum ama 2 farklı bankaya ait 2 farklı kredi kartım var. Elimden geldiğince bu kartları kullanmaya özen gösteriyorum yurt dışında. Bunun ilk sebebi harcamalarımı kayıt altına almak ve parayı nereye harcadığımı görmek için büyük bir imkan veriyor olması. İkinci sebebi yanımda yüklü para taşımak zorunda kalmıyorum. Son sebebi de Türk Lirasını EURO’ya çevirip, sonra da her gittiğim ülkede o ülkenin para birimine çevirmek için uğraşmaktansa; direk kredi kartımı kullanıyorum. Hem kafam karışmıyor, hem de ihtiyacımın fazlası olan, cebimde kalan para olmuyor. Zorunlu olmadıkça da para çevirmemeye ve kredi kartı kullanmaya özen gösteriyorum.

Yurt dışında banka kartı kullanımı nasıl?

Bu konunun kredi kartı kullanmak ile hiçbir farkı bulunmamakta. Çünkü Avrupa’da özellikle hemen her ülkede kredi kartı kullanımı çok yaygındır ve VISA ve MASTER CARD ile her yerde alışveriş yapabilmektesiniz. Banka kartının kredi kartına göre bir diğer avantajı da içinde paranız varsa(Türk Lirası), olduğunuz ülkedeki herhangi bir ATM’den bulunduğunuz ülkenin para biriminde para çekebiliyor olmaktır. Hatta bunu özellikle sürekli yapıyorum. Örneğin Çek Cumhuriyeti’ne gideceğim. Banka kartımın içine Türk Lirası koyup, bunu Çek Cumhuriyeti’nde KRON olarak çekiyorum. Türk Lirasını EURO’ya, sonra da EURO’yu KRON’a çevirmek için arada kaybettiğiniz kur farkı ve komisyon ücretleri bankanın çektiği tutar ile hemen hemen aynı oluyor. Daha az stres ile ihtiyacım kadar parayı bulunduğum ülkede çekiyorum. Fakat burada dikkat etmeniz gereken konu şu ki; Kredi kartı banka kartı değildir. Banka kartı da kredi kartı değildir. İkisinin farkını iyi bilmenizde fayda var!

Son olarak bu konuda söylemek istediğim konu kredi kartı ve banka kartınızın eğer ki yurt dışında kullanımı açık değilse, bankanızı arayarak açtırabilir, ya da açık olduğunu teyit edebilirsiniz. Henüz denk gelmesem de bazı bankaların yurt dışında kart kullanımını engellediği ve hatta kartınızı kullanım halinde bloke ettiğini duymuştum. Başınıza böyle bir şey gelmemesi için kesinlikle ilk kullanımdan önce ülkeden çıkmadan önce bankadan bu işlemi sormanızda fayda var.

Yurt dışında para değiştirmek hakkında nelere dikkat etmeliyim?

Yurt dışında para değiştirirken ne kadar komisyon öderim?

Havalimanında para değiştirmek hakkında nelere dikkat etmeliyim?

Yanımızda EURO mu götürmek mantıklı yoksa gideceğimiz ülkenin para birimini mi bulmaya çalışalım?

Bu konu da aslında diğer konular gibi ülkeden ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bazı ülkelerde komisyon kanunlar tarafından serbest bırakıldığı için özellikle havalimanında gerçek kur ile alakası olmayan bir kurdan para çevirmeniz mümkündür. Yani kazıklanmanız çok yüksek ihtimal. Bu sebeple para değiştirirken özellikle havalimanları, tren istasyonları, otobüs istasyonları gibi para değiştirmekten uzak durmanızı tavsiye ederim. Para değiştirecek en güvenli yerler şehrin merkezinde olan değişim ofisleridir. Para değiştirmeden önce mutlaka internetten güvenilir bir kaynaktan değiştireceğiniz paranın kurunu önceden kontrol edin. Özellikle para değiştireceğiniz değişim ofisinin de komisyon almadığına emin olun. Bu konuda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da para değişimini mutlaka ama mutlaka mesai saatleri içerisinde ve hafta içi yapmanız gerektiğidir. Türkiye’de de aynı durum söz konusu. Hafta sonlar değişim kurları bankalar kapalı olduğu için sürekli olarak hafta içinden daha düşüktür. Mesai saatleri dışında, gece yarısı vb. gibi zamanlarda da yine bulduğunuz değişim ofisleri normal tarifenin altında bir kur ile çalışacaktır. Çünkü genellikle bu saatlerde ve günlerde çok fazla değişim ofisi açık olmayacaktır ve siz muhtemelen orada para değiştirmeye mecbur kalacaksınız. O sebeple paranızı önceden kontrol ederek hafta sonları ve mesai saatleri dışında kalacak süreleri de kapsayacak şekilde ihtiyacınız kadar değiştirmekte fayda var.

Bu soruya aslında yukarıda cevap verdim. Bence en iyisi parayı Türk Lirası olarak banka kartınıza koymak ve gittiğiniz ülkedeki güvenilir bir banka ATM’sinden o ülkenin yerel para birimi ile çekmektir. Fakat bir EURO ülkesine gidiyorsanız paranızı Türkiye’de EURO’ya çevirmeniz ve yanınıza almanızda hiçbir sorun olacağını sanmıyorum. Tek hatırlatacağım nokta yanınızda yüklü para taşımanın riskli olacağıdır. Bence yapmayın. 3 kuruş kâr etmek adına tüm paranızı çaldırma riskiniz olduğunu mutlaka aklınızın bir köşesinde tutun.

– See more at: http://vopool.net/blog/yurt-dsnda-nakit-ve-kredi-kart-kullanm-hakknda-tuyolar_52.html#sthash.2r83v7ko.dpuf

Related Posts