Genel

Avrupa Gönüllü Hizmeti Konaklama Sorunsalı

Merhaba,

Bugünkü konumuz Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) projelerinde konaklama.

Bildiğiniz üzere AGH projelerinde gönüllünün ev sahibi kuruluş tarafından karşılanan ihtiyaçlarından birisi de konaklama. Konaklama deyince aklımıza gelen birçok seçenek var tabii ki; ev, gönüllü evi, dernek merkezinde konaklama, aile yanında konaklama, otel, hostel, kamp, yurt vb. birçok alternatif mevcut.

AGH projelerine başvuran gönüllülerin birçoğunun da haklı olarak aklı çok karışık. Özellikle aileler çocuklarının yurtdışına gitmesine hali hazırda sıcak bakmazken gidilecek olan ülkede nerede konaklayacak, ne yiyecek, ne giyecek, ne içecek sorularının içinde en önemlisi belki de; “Çocuğum nerede konaklayacak?” Tabii bu soruyu sadece aileler değil, sevgililer, eşler, yakın arkadaşlar vb. herkes de soruyor.

AGH ilanlarının çoğunda hatta hemen hepsinde eksik bir bilgi yer almakta bu konuda. Kimse başvurulan projenin konaklaması hakkında bilgi vermiyor. Tabii ki istisnalar da var. Bazı kuruluşlar tüm AGH süreçlerini web sitesi, bilgi kitapçığı vb. şekilde gönüllülerinin erişimine açıyor.

Öncelikle AGH’de konaklama nasıl olmalı ona bir bakalım.

Ulusal Ajans’ın kuruluş ve gönüllülere verdiği bilgilere göre; AGH esnasında standart bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara göre değişmektedir. Bu konuyu kabul edildiğiniz projenize başlamadan önce netleştirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Peki, konaklama ile ilgili başka ne biliyoruz?

Aslında neredeyse hiçbir ek bilgi yok bu konuda. Yani yukarıdaki açıklamada da yer aldığı üzere; gideceğiniz kuruluşun imkanları ve bütçe yönetimine bağlı bir süreç bu. Gittiğiniz ev sahibi kuruluşun yerel ortakları ile iletişimi, finansal gücü belirliyor bu süreci. Bazı kuruluşlar bunun için çok fazla bütçe ayırırken, diğer yandan bazı kuruluşlar ise minimum standartlarda tutuyor bu süreci.

Kimi ev sahibi kuruluşlar gönüllüsüne konaklama dâhilinde internet, bilgisayar, temizlik materyali, sınırsız-ücretsiz ulaşım kartı, ücretsiz servis, 3 öğün açık büfe yemek sağlarken, diğer yandan kimi kuruluşlar sadece güvenli, düzenli yemek yenebilecek, ısınma ve diğer temel ihtiyaçları sağlayıp internet, bilgisayar vb. gibi konularda ek bir destek sağlamamaktadır.

Bu da dediğimiz gibi ev sahibi kuruluşun gücüne göre değişmektedir.

Bizim size tavsiyemiz eğer ki konaklama konusunda bir hassasiyetiniz varsa bunu başvurduğunuz AGH kuruluşlarına başvuru maili atarken dile getirmeniz, mümkünse bunun için de bir paragraf eklemeniz. Özellikle özel ihtiyacı olan gönüllü adaylarının bu konuda ön bilgi edinmesi sonrasında sorun yaşamamaları için büyük bir kolaylık olacaktır.

Konaklama hakkında en çok karşılaşılan soruna gelecek olursak; kadın ve erkek gönüllülerin aynı evde hatta bazen aynı odada konaklamak durumunda kalmalarıdır. Özellikle Türk gönüllülerin bu konuda bir hassasiyetleri varsa bunu önceden ev sahibi kuruluşa bildirmeleri gerekmektedir.

Son olarak konaklama hakkında eğer ki hali hazırda bir projede yer alıyor ve konaklama ile ilgili sorun yaşıyorsanız; (bu sorunun temel ihtiyaçlar düzeyinde olduğundan emin olun; yani evinizde güvenlik, ısınma, ulaşım vb. temel sorunlar var ise) bu durumu acilen mentor, ev sahibi ve gönderen kuruluşunuz ile çözmeye çalışın. Eğer ki çözüm konusunda yukarıdaki 3 aktör ile de bir uzlaşmaya varamazsanız mutlaka ulusal ajanstan konu ile ilgili yardım alın.

Önemli not: Konaklama konusunda ulusal ajanstan yardım istemeden önce lütfen sorunu mentor, ev sahibi ve gönderen kuruluş ile paylaşın. Sorununuzun güvenlik, güvenli ulaşım ve ısınma vb. gibi temel bir ihtiyaç olduğundan emin olun. Örneğin; evinizde internetin olması zorunlu bir durum olmadığı için böyle bir şey için ulusal ajanstan yardım istemeyiniz.

Umarım sağlıklı bir AGH süreci geçirirsiniz.

Sevgiler

– See more at: http://vopool.net/blog/avrupa-gonullu-hizmeti-konaklama-sorunsal_44.html#sthash.Fx3VcC3R.dpuf

Related Posts