Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), Komik

Avrupa Gönüllü Hizmeti Hakkında Bilmeniz Gereken 18 Şey

Avrupa Gönüllü Hizmeti konusunda en çok sorulan soruları derledik ve sizler için bir liste yaptık 🙂

Keyifli okumalar dileriz.

Bu arada AGH hakkında daha detaylı bilgi için: buraya tıklayabilirsiniz.

1- Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) nedir?

Türkçe adıyla AGH – Avrupa Gönüllü Hizmeti, (EVS – European Voluntary Service), 17 – 30 yaş arası gençlerin tercihen Avrupa ülkelerinden birinde 2-12 ay süreyle kamu yararına projelerde gönüllü olarak çalışmasını ve bu yolla kendini geliştirmesini, Avrupalılık bilincini edinmesini amaçlayan bir AB Gençlik Programı’dır.

Gençlik Programı 7 yıllık devreler halinde uygulanmaktadır. 2007 – 2014 döneminde Youth in Action adıyla uygulanan programın 2014 – 2020 döneminde adı Erasmus+ Gençlik olmuştur. Avrupa Birliği, bu program ile özellikle AB içinde toplumsal uyumu güçlendirmeyi, gençler arasında dayanışma ve hoşgörünün geliştirilmesini amaçlamaktadır.

2- AGH projelerine kaç ay / kaç defa katılabilirim?

Avrupa Gönüllü Hizmeti projesine her genç 1 (bir) defa olmak kaydıyla ve 2-12 arasında katılabilir. Fakat dezavantaşlı gençler (sosyal engellere sahip, ekonomik sorunları olan, coğrafi engellerle yaşamak zorunda olan, engelli olan ya da uzun süre bir programa katılmaya elverişli olmayan) bir defa kısa dönem (59 günden az), bir defa da uzun dönem (2-12) ay arasında toplamda 2 (iki) defa projeye katılabilir. Fakat bu iki projenin süresi 1 yıldan fazla olamaz.

3- Eeeee? projeyi nasıl bulacağım?

Bu projelerin, daha doğrusu gönüllülük yapabileceğiniz ev sahibi kuruluşların bir listesi mevcut. Bu listeye ulaşmak için buraya tıklayabilirsin. Listeden kuruluşları tek tek inceleyebilir, sana uygun faaliyeti sunan projeyi / kuruluşu bulabilir. Bu kuruluşa da bir adet özgeçmiş (tercihen Europass formatında) ve bir de bu projeye neden katılmak istediğini anlatan motivasyon mektubu ile başvuru yapabilirsin. Veri tabanında yer alan tüm kuruluşların iletişim bilgileri de zaten web sitede var. Eposta atarak kendine en uygun kuruluşla hemen irtibata geçebilirsin!

4- Bana CV örneği yollayabilir misiniz?

Malesef. Yollayamayız. Çünkü özgeçmişler kişiye özgü olup, kendi özgeçmişinizi kendiniz oluşturmanız, başkasının bilgilerini kopyalamamanız gerekmektedir. Zaten size ait olmayan bir özgeçmişteki bilgiler de yalan beyan olacağından, kendi özgeçmişinizi kendiniz oluşturmalısınız. Özgeçmiş oluşturmak için daha önce de dediğimiz gibi Europass CV formatını kullanmanızı tavsiye ederiz.

5- Motivasyon mektubu örneği alabilir miyim?

Hayır. Alamazsınız. Daha önce de dediğimiz gibi; özgeçmiş ve motivasyon mektupları kişiye özgüdür ve herkesin AGH projesine katılmak için kendince sebepleri, motivasyonları vardır. Bu sebeple sizin motivasyon mektubunuzda sizin kendi sebepleriniz yer almalıdır. Ama yine de motivasyon mektubu hakkında şu önerileri okursanız, size oldukça fayda sağlayabileceğine eminiz.

6- İngilizce bilmiyorum! Nasıl başvuru yapabilirim?

AGH projelerine katılmak için İngilizce bilmeniz gerekmiyor. Fakat yurt dışında gönüllülük yapmak ve hayatta kalmak için elbette ki biraz İngilizce bilmeniz hem sizin, hem de gideceğiniz kuruluşun işini oldukça kolaylaştıracaktır. Bu sebeple hepimizin ama hepimizin mutlaka İngilizce’yi canavar gibi bilen bir arkadaşı olduğunu biliyoruz. Sizin de belki bu arkadaşa ulaşıp, yardım istemenizin vakti gelmiştir. Başvuru sürecinde size destek olacak arkadaşlarınızı bir gözden geçirip, müsait olandan destek alın. Ya da daha iyisi siz şimdiden İngilizce öğrenmek için çabalayın bizce! Çok işinize yarayacak.

7- O kadar mail attım, hiçbir başvuruma cevap vermediler! Sanırım asla proje bulamayacağım!

AGH projeleri gün geçtikçe daha da popüler olan bir proje türüdür. Bu sebeple emin olun şu anda bilgisayar başında yüzler, hatta binlerce genç sizin gibi proje arıyor. AGH yapılabilecek kuruluş sayısının da ne kadar kısıtlı olduğunu düşünürsek, bu talebe cevap vermeleri elbette ki mümkün değil. Fakat şu da bir gerçek ki, biz bugüne kadar bu işi kafasına koyup da kendine proje bulamayan hiç kimseyi görmedik. Yani işin özeti asla vazgeçmeden başvuru yapmaktan geçiyor. Kapıdan kovsalar da bacadan girip, kuruluşlara bol bol eposta ya da diğer iletişim araçlarından ulaşarak fark yaratmanız, proje bulma imkanınızı artıracaktır. Hadi pes etmeden proje aramaya devam!

8- Gönderen kuruluş bulamıyorum.

Bildiğiniz gibi ev sahibi kuruluş bulduğunuz zaman sizi o kuruluşa projeye gönderecek bir de gönderen kuruluş bulmanız gerekiyor. Ev sahibi kuruluş bulamıyorum demenizi anlarız. Belki zorlanıyor olabilirsiniz ama “Gönderen Kuruluş Bulamıyorum!” ne demek yaa? Bakın buradasınız işte! Gençlik Çalışmaları Derneği 🙂 Size seve seve gönderen kuruluş oluruz. Bizimle hemen irtibata geçebilirsiniz.

9- Hiç param yok. Yurt dışında ne yer, ne içerim?

Siz orasını hiç düşünmeyin. AGH projesinde bunların hepsi önceden düşünüldü. Proje süresince yol, yemek, konaklama, sağlık sigortası, cep harçlığı, vize ve oturma izni masrafları, gerek duyulduğunda güçlendirilmiş rehberlik masraflarına kadar her türlü masraflarınız projeden karşılanır. Size sadece kişisel harcamalarınız ve pasaportunuzu çıkarmak kalır. Artık onu da halledersiniz diye umut ediyoruz.

  • Bu maddede bahsi geçen masraf kalemlerinin üst limitleri vardır. Bu limitler ülkelere göre değişmektedir.

10- Hemen bir projeye gitmem lazım! En erken ne zaman gidebilirim?

Emin olun hemen gitmenizi biz sizden daha çok istiyoruz. Fakat bu iş o kadar hızlı olan bir şey değil. Ev sahibi kuruluş bulmanız, anlaşmanız, işlemlerinize başlamanız, projenizin hibe alması, pasaport, vize, ayrılış öncesi eğitim derken bu süreç epey bir zaman almakta malesef. Tecrübelerimize göre bir gencin AGH’yi duyduğu andan itibaren bir projeye gitmesi ortalama 5-9 ay arasında sürmektedir. Bu da başvurduğu dönem ve ülkeye göre değişiklik göstermektedir.

Elbette hali hazırda her şeyi hazır, sadece gönüllü arayan projeler de var. Fakat bu projeleri bulmak hem çok zor, hem de biraz şans işi.

11- Gönüllülük deneyimim yok. Ne yapabilirim?

Muhtemelen vardır. Gönüllülük ne demek? Bu konuda biraz düşünün, biraz araştırma yapın. Mutlaka bir yerlerde gönüllülük deneyiminiz ortaya çıkacaktır. Bir çocuğa ücretsiz ders vermek, sokakta yaralı hayvanların sahiplenmesine yardımcı olmak, bir öğrenci kulübünde aktif görev almak, okulda, çalıştığı yerde gönüllü organizasyonlar yapmak… mutlaka ama mutlaka bir şeyler çıkacaktır.

Eğer yoksa, hemen utanıp, en kısa zamanda kendinize gönüllülük deneyimi edinmek üzere işe koyulma vaktiniz gelmiştir.

12- AGH ile yurt dışına gidip, sonrasında orada kalmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Bu konuda malesef bir şey söylemek çok mümkün değil. AGH projeleri bu sebeple yapılmadığı gibi; gönüllülük süresince çalışmanız, eğitiminize devam etmeniz ya da gelir getirici bir uğraş içinde olmanız malesef yasak olmakla birlikte, projenin sonunda gittiğiniz ülkede okul ya da iş sebebi ile kalma konusu tamamen sizin orada olduğunuz süre içerisinde edindiğiniz çevre ile alakalıdır. Yani bu konu göreli olarak kişiden kişiye değişmekte olup, AGH programı bu konuda bir şey vaad etmemektedir.

13- AGH sonrasında hayatımda ne değişecek ki?

Biliyor musunuz? Bu sorunun cevabı sizde gizli. AGH programına neden katılmak istiyorsunuz? Motivasyonunuz nedir diye soruyoruz ya? Siz de oturup bir mektup yazıyorsunuz başvuru yaparken. İşte tam da cevap vermeniz gereken soru bu. Yani AGH programı size ne katacak, ne bekliyorsunuz, sonrasında ne olacak, ne değişecek? Bu cevapları kendinizi tanıyarak vermeniz doğrultusunda hem motivasyon mektubunu çok güzel bir şekilde yazar, hem projenizi kolayca bulursunuz. Hem de AGH sonrasında ne olacağını aylar belki de yıllar öncesinden planlamış olursunuz.

14- Ailem kesinlikle izin vermez!

Emin olun bizim de annemiz ilk başta izin vermedi 🙂 Ama ona oturup detaylıca anlattık. Sebeplerini, sonuçlarını, neler kattığını epey dil dökerek izah ettik. Onlar da insan sonuçta. Anladılar. Emin olun, sizin de anneniz, babanız ya da ailenizden her kimse konuşarak ikna edebileceğinize inanıyoruz.

15- Ya başıma bir şey gelirse!?

Bu konu aslında ailenizin sizi vazgeçirmek için kullandığı en meşhur kalıptır. Korkmayın. Başınıza bir şey gelmez. Hem gelse bile Avrupa Komisyonu bunu da düşünüp bir sigorta şirketi ile anlaşmış. AGH’ye giden herkese zorunlu ve ücretsiz şekilde bu sigorta yapılmakta ve orada hastalanırsanız ya da başınıza bir şey gelirse tüm masraflarınız bu sigorta tarafından karşılanmaktadır. Siz uzaklardayken ailenizin başına bir şey gelirse o zaman bile yanınızda olan bu sigorta, eve gidiş gelişinizi bile karşılıyor olacak. O sebeple korkmayın. Sigortalısınız!

16- Sonunda bana diploma mı verecekler sanki?

Hayır ama onun gibi bir şey! Youthpass denen bir sertifika var. AGH projelerine katılan herkes bu sertifikayı almaya hak kazanır ve bu sertifika gelecekteki iş hayatınızda emin olun çok işinize yarayacak!

17- İngilizce öğrenmem lazım, İngiltere’de proje istiyorum.

Bu konuyu kafanıza takmayın. Bugün AGH ile nereye giderseniz gidin, gittiğiniz kuruluş İngilizce biliyor olacak. Hatta bir çok kuruluşta sizinle birlikte başka başka ülkelerden gelen bir sürü de gönüllü olacak. Onlarla İngilizce konuşarak çok güzel dil öğrenebilirsiniz. Ayrıca İngilizce’nin yanı sıra gittiğiniz ülkenin de dilini öğreneceksiniz. İngiltere’den daha kârlı bir durum değil mi sizce de?

18- Sevgilimle / kankamla aynı projeye gidebilir miyim?

Yani teknik olarak mümkün olsa da bu çok tavsiye ettiğimiz bir şey değil. Sonuçta AGH sizin için bir öğrenme aracı ve yanınızda ailenizden, arkadaşlarınızdan biri olmadığı zaman yeni insanlar tanımak, yeni şeyler yapmak, yeni deneyimler elde etmeniz için hem daha fazla zaman ve imkanınız olacak, hem de konfor alanınızın dışına çıkmış olacaksınız. Bu da sizin öğrenme ve keşfetmenize olumlu katkılar sağlayacaktır. O sebeple bizce bu konudan uzak durun! Tek çıkın! 🙂

BONUS – AGH hakkındaki diğer sorularımı nereye / kime sorabilirim?

Öncelikle bize sorabilirsin 🙂 Hemen iletişim sayfasına git! Ama önce şu sayfayı bi incele: http://youth.org.tr/avrupa-gonullu-hizmeti/ 

1- www.vopool.net‘e üye olabilirsiniz.

2- Eurodesk Türkiye‘ye merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

3- Facebook, instagram vb. sosyal medya hesaplarından ilgili olabilecek grupları arayıp, bu gruplarda sorular sorabilirsiniz.

4- Yaşadığınız şehirdeki Valilik, Üniversite, Belediye vb. yerlerdeki Avrupa Birliği projeleri yapan ofislerin kapısını çalabilirsiniz.

5- Bu tarz projeler yapan derneklere ulaşabilir, bilgi alabilirsiniz.

 

Bu uzun ve aslında pek de komik olmayan gönderiyi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Kendinize iyi bakın! 🙂 Görüşmek üzere!