Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH)

AGH Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır

¡Hola!

Bugünkü yazımın konusu en çok sorulan 10 sorudan ikincisi olan “Avrupa Gönüllü Hizmeti İçin Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?”

Öncelikle söylemem gerekirse 2009 yılından beri Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) ev sahibi kuruluş proje sorumlusu olarak 4 farklı kuruluşta görev aldım. Yüzlerce gencin de yurt dışına gönderilmesinde de yine bu kuruluşlarda gönderen kuruluş proje sorumlusu olarak görev aldım. Binlerce motivasyon mektubu geçti elimden. Bana direk olarak başvuran gönüllülerin ortalama % 10’u bir AGH projesinde yer aldı. Geri kalanı da çeşitli sebeplerden elendi gitti.

“Bunları neden anlatıyorsun?” diye sorarsanız. Bu işteki tecrübelerime dayanan bilgi vereceğimi bilmenizi istediğim içindir.

Yukarıda bahsettiğim gibi bana bireysel olarak başvuru yapan ve AGH’ye gitmek/gelmek isteyen 100 geçten 10’u kesin AGH ye gitti/geldi. Neden bu oran daha fazla değil? Motivasyon mektubunu yanlış yazmaktan mı? Hayır. Motivasyon mektubunu yanlış kopyalamaktan ve gerçekte motivasyon sahibi olmamaktan kaynaklanıyor.

Evet. Şaka gibi değil mi? Tekrar ediyorum;

AGH Seçilmeme Nedenleri

1- Motivasyon mektubu yanlış kopyalamak
2- Motivaston sahibi olmamak

Detaylı bakacak olursak. ilk önce 2. maddeye bakalım. Motivasyon sahibi olmamak.

Öncelikle Ev sahibi ve Gönderen Kuruluşların da yanlış yönlendirmesi var. İlk olarak gönüllüyü projeye dahil etmek için ilk tanıtım yaparken AGH’yi gezme, görme, eğlenme, yabancı öğrenme amacı ile yurt dışına ücretsiz çıkma aracı olarak tanıtıyorlar. Sonrasında da gönüllünün motivasyon mektubu yazması sorun oluyor. Çünkü gönüllü adayı gönüllülük yapacak motivasyondan ziyade gezme, görme, eğlenme ve yabancı dil öğrenme beklentisi içine giriyor. Yani AGH’nin özünde var gönüllünün olan gönüllülük yapma mantığı ortadan kalkıp, yerini katılımcı ve beklentileri var olan bir genç geliyor.

İkinci problem de ilk problemden kaynaklanıyor zaten. Motivasyon mektubu kopyalamak ya da arkadaşına motivasyon mektubu yazdırmak.

Bu sebeple gönüllü adayı gençler motivasyon sahibi olmadığı için başvuru esnasında da bir motivasyona sahip olmadığı için formalite için bir yerden motivasyon mektubu kopyalıyor.

Ya da internetten bulduğu “motivasyon mektubu nasıl yazılır” isimli adım adım anlatımlı mektup örneklerini kendine göre uyarlıyor. Bu sebeple ev sahibi kuruluşa gelen tüm motivasyon mektupları tek tipleşmiş ve aynı gereksiz bilgilerle doludur.

Bu sebeple işin özünde yer alan ve hiç konuşulmayan “AGH Nedir?” ve “AGH Ne Değildir?” soruları akla gelmektedir. “AGH Nedir” hali hazırda her yerde konuşulan, yazılan, çizilen bir konu olduğu için ben sadece “AGH Ne Değildir” konusuna bakalım.

AGH Ne Değildir

– geçici, dağınık, yarı-zamanlı bir faaliyet değildir
– bir şirket ya da kuruluşta stajyerlik değildir
– ücretli bir iş değildir; ücretli bir işin yerine geçirilemez (iş ikamesi)
– bir eğlence ya da turistik faaliyet değildir
– bir dil kursu değildir
– ucuz iş gücü sömürüsü olamaz
– yurt dışında öğrenim ya da mesleki eğitim değildir
(kaynak: http://www.ua.gov.tr/docs/default-source/gen%C3%A7lik-program%C4%B1/2013yiaprogramkilavuzu.pdf?sfvrsn=0)

Tam bunları konuşurken Gönüllü Seçim Sürecini de anımsayalım; (Yine kaynak Türkiye Ulusal Ajans’ın 2013 Program Klavuzu)

Gönüllü Seçimi

Gönüllüler, belli bir etnik gruba ya da dine mensubiyetlerine, cinsel yönelimlerine siyasi düşüncelerine, vs. bakılmaksızın seçilirler. Başka kalifikasyonlar, eğitim düzeyi, özel tecrübe ve temel düzeyde dil becerisinin dışında nitelik aranmaz. Gönüllü hizmet içindeki görevlerin niteliği ya da proje içeriği gerekçelendirildiği takdirde, daha özel bir gönüllü profili çizilmesi sağlanabilir. Ancak bu durumda bile gönüllü seçimi, mesleki ve eğitimsel kalifikasyonlara göre yapılamaz.

Sonuç

Yukarıdaki paragraf net bir şekilde okonursa programın amacı aslında net bir şekilde ortaya çıkmış oluyor. Bu sebeple neye gönüllü olduğunuzu, yurt dışına gittiğinizde ne yapacağınızı, ne yapmayacağınızı da bilmiş olur, ona göre bir hazırlık süreci yaşarsınız.

Özetle AGH adında da geçtiği üzere GÖNÜLLÜLÜK esasına göre planlanmış bir programdır ve motivasyon mektubunuzda anlatmanız gereken şey de neden gönüllülük yapmak istediğinizdir.

Bu sebeple motivasyon mektubu yazarken 3 paragrafı ve yarım sayfayı geçmeyen mektuplar yazmanızı tavsiye ediyorum.

1. GÖNÜLLÜLÜK DENEYIMINIZ VE MOTIVASYONUNUZ

Hali hazırda bir CV eklediğiniz için CV’nizde yer alan hiç bir bilgiyi (adınız dışında) motivasyon mektubuna tekrar yazmayın. Gerek yok! Daha önceki gönüllülük deneyimlerinizi CV’nizde belirtin. Motivasyon mektubunda da bu işin içeriğini anlatın. Ama bunu iş başvurusu gibi anlatmayın.

Mesela CV’ye şunu yazdınız eski deneyimler kısmına;
“X Gençlik Festivali – 5 Gün -STK Fuarı Koordinatörü”
“X Gençlik Derneği – 16 Ay – Gönüllü Koordinatörü””X Gençlik Semineri – 4 Gün – Eğitmen”

Aynı maddeyi motivasyon mektubunuzda şu şekilde özetleyin.
Gençlik Çalışmaları konusunda eğitmen, gönüllü, proje koordinatörü olarak deneyimlere sahibim. Bu işler bana organizasyon becerisi, yabancı dil becerisi ve insan ilişkilerinde başarılı olma şansı verdi.

Dikkat ettiyseniz CV’de ne işi, nerede, nasıl, ne zaman yaptığınızı yazdınız. Ama motivasyon mektubunda sizin bu işten ne kaptığınız önemli. Yani bu iş size ne kattı? Ben de 400 tane projeye katıldım. Eeeee? Yani? Ne oldu yani? Önemli olan vitamini bu işin neresinde? Onu konuşmak lazım. En azından ben başvurularda ona dikkat ediyorum. Ne yapmış değil, ne öğrenmiş?

2. AGH’YE NEDEN KATILMAK ISTIYORSUNUZ?

Bu paragraf da bir önceki paragraf ile çok bağlantılı. Burada vermek istediğiniz mesaj sizin AGH’ye neden katılmak istediğinizi anlatan mesajdır. Yani AGH’ye giderseniz kendinizde ve gittiğiniz yerde neleri değiştireceksiniz, nelere katkıda bulunacaksınız ve kendinizle ilgili neleri değiştireceksiniz. Yani bu işin kime ne fayda sağlayacağını düşünüp, beklenen etki ve çıktıları buraya yazacaksınız.

Örneğin: Yukarıdaki paragrafta bahsettiğim gönüllülük geçmişim ve deneyimimin yanı sıra AGH’nin bana çocuklarla çalışmada tecrübe katacağını düşünüyorum. Grup çalışması konusunda deneyim sahibi olmak istiyorum. Ayrıca bildiğim bilgisayar programlarını oradaki gençlere öğreterek yereldeki gençlerin kısa film çekmeyi öğrenmesine katıkıda bulunabilirim. Fotoğraf çekiyorum; faaliyet fotoğraflarınızı çekerken çok güzel işler çıkarabilirim.

Yukarıdaki paragrafta örnek verdiğim gibi “NET” hedef ve çıktılarınız olsun. Ne yapabilirsiniz? Ne kazanmayı hedefliyorsunuz? Ne katabilirsiniz? bu sorulara cevap verin.

3. BU PROJEYE NEDEN KATILMAK ISTIYORSUNUZ?

Bu belki de motivasyon mektubunuzun en önemli kısmı. Bu kısmı her kuruluşa göre özel yazmanız gerekiyor.Motivasyon mektubu kopyalama işinin en sıkıntı yarattığı kısım burası.

Düşünün! Kendinizi Ev Sahibi Kuruluş Koordinatörü yerine koyun.

Sizin ilanınız; Madde bağımlısı çocuklar ile ilgili çalışma yapan bir kuruluşsunuz. Terapi ve sağlık hizmetleri konusunda tecrübeli ya da en azından bilgi sahibi bir gönüllü arıyorsunuz. Uzun dönem 1 kişilik kontenjanınız var. Projeniz Eylül ayında başlayıp yaz tatilinden önce bitiyor.

Gelen ilanda şu yazıyor; Merhaba Ben Asia. 21 yaşındayım. Yemek yapmayı çok seviyorum. Kültür ve Sanat ile ilgili projeler ile ilgileniyorum. En sevdiğim şey yeni diller öğrenmek, yeni insanlar ile tanışmak, hayvanlarla vakit geçirmek ve yeni kültürler keşfetmek. İngilizcemi de geliştirebileceğim bir ev sahibi kuruluşta yaz dönemi için 2 aylık AGH projesi arıyorum.

Bu gönüllüye cevap verir miydiniz? 🙂

Tabii ki hayır! Bu sebeple bu kısmı yazmadan önce başvurduğunuz kuruluşun web sitesini, sosyal medya hesaplarını biraz gözden geçirip ne yaptıklarına bakın. Size uyup uymadığını düşünün. Uymuyorsa hiç başvurmayın. Uyduğuna karar verdiğiniz projeleri listeleyin. Hepsine özel bir son paragraf yazın. Mümkünse o paragrafta o kuruluşun ismini de anarak neden o kuruluşta gönüllülük yapmak istediğinizi kısa ve ner bir şekilde belirtin!

Mesela şöyle bir cümle sizi başarıya ulaştıracaktır; “Ayrıca yaptığınız çalışmaları grup olarak yürüttüğünüzü gördüm web sitenizde.” gibi gibi…

Son olarak

Gönderen kuruluş bilgilerinizi E-postanızın içine eklediğinizde e-postanız kaybolabilir. Böyle zamanlar için dipnot olarak motivasyon mektubunun sonuna gönderen kuruluşunuzun bilgileriniz kısaca yazınız.

Örnek:
NOTE: Sending Organisation: X Gençlik Derneği – Mr. Ali Demir – info@xdernek.com – 00902121112233

Umarım faydalı bir içerik olmuştur.

NOT: Kaynak göstermeden paylaşmayınız.

Paylaşmaktan çekinmeyiniz.

Related Posts